Γιατί και πως τα ρολά καταστημάτων προστατεύουν τις επιχειρήσεις

Τα ρολά ασφαλείας τα βλέπουμε σχεδόν σε όλα τα μαγαζιά, πράγμα που από μόνο του δείχνει πόσο σημαντικά τα θεωρούν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων. Υπάρχουν ωστόσο και κάποιοι οι οποίοι απλά δεν καταλαβαίνουν γιατί πρέπει να βάλουν ρολά στο κατάστημα τους.

Με άλλα λόγια, απλά δε βλέπουν το όφελος και δεν μπορούν να καταλάβουν τι ακριβώς είναι η προστασία που παρέχουν τα ρολά ασφαλείας και πως υπερέχουν από άλλα μέτρα ασφαλείας. Μπορούμε να πούμε δηλαδή ότι απλά θεωρούν ότι αν κλειδώσουν καλά την είσοδο της επιχείρησης τους, τότε οι κλέφτες θα μείνουν μακριά από αυτήν.

Εννοείται ότι αν ίσχυε κάτι τέτοιο δεν θα βλέπαμε ρολά ασφαλείας καταστημάτων σχεδόν σε όλες τις επιχειρήσεις. Κανείς δεν έχει λεφτά για πέταμα, ειδικά όταν πρόκειται για κάτι που ίσως και να μη συμβεί ποτέ, όπως για παράδειγμα μία διάρρηξη, οπότε αν τα ρολά καταστημάτων δεν ήταν αποτελεσματικά όσον αφορά την ασφάλεια, δεν θα τα βλέπαμε σε τόσο πολλά καταστήματα. Πως μας προστατεύουν όμως και γιατί είναι τόσο απαραίτητα τα ρολά; Ας ξεκινήσουμε μιλώντας λίγο για τους κλέφτες.

Οι δύο κατηγορίες κλεφτών

Μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες κλεφτών: οι περιστασιακοί και οι επαγγελματίες. Οι περιστασιακοί αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία, ίσως και το 95% των κλεφτών. Είναι άτομα τα οποία χρειάζονται λεφτά γρήγορα, συνήθως για να πάρουν τη δόση τους, οπότε ψάχνουν για εύκολους στόχους. Δεν έχουν ούτε τις γνώσεις αλλά ούτε και τα εργαλεία για να παραβιάσουν μέτρα ασφαλείας.

Από την άλλη, οι επαγγελματίες κλέφτες συνήθως έχουν πολλά χρόνια στον τομέα κι έχουν όλες τις γνώσεις αλλά και τα εργαλεία για να παραβιάσουν έναν χώρο και δρουν πάντα με σχέδιο. Η αλήθεια είναι ότι σχεδόν κανέναν μέτρο ασφαλείας δεν μπορεί να προστατέψει από τους επαγγελματίες κλέφτες, αλλά ευτυχώς είναι πολύ λίγοι και στοχεύουν σε πολύ ιδιαίτερους στόχους.

Με άλλα λόγια, αν το κατάστημα σας δεν είναι αντιπροσωπία ακριβών αυτοκινήτων ή ένα κοσμηματοπωλείο με πανάκριβα κοσμήματα ή παρόμοια εμπορεύματα, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τους επαγγελματίες κλέφτες. Αυτό που πρέπει να σας ανησυχεί όμως είναι οι ερασιτέχνες ή περιστασιακοί κλέφτες. Ευτυχώς, τα ρολά για καταστήματα παρέχουν πολύ μεγάλη προστασία απ’ αυτούς.

Γιατί τα ρολά ασφαλείας κρατάνε έξω τους ερασιτέχνες κλέφτες;

Τα ρολά καταστημάτων στην ουσία είναι ένα φυσικό εμπόδιο, ένας τοίχος ανάμεσα στο κατάστημα σας και τους κλέφτες. Αυτό σημαίνει ότι ένας κλέφτης θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να παραβιάσει τα ρολά σας για να καταφέρει να αποκτήσει πρόσβαση στις διόδους του καταστήματος σας και να παραβιάσει και αυτές. Όλα αυτά φυσικά απαιτούν χρόνο, εμπειρία κι εργαλεία τα οποία όπως είπαμε δεν κατέχει ένας απλός, ερασιτέχνης κλέφτης.

Να θυμάστε πάντα ότι οι ερασιτέχνες κλέφτες απλά ψάχνουν για τους εύκολους στόχους αφού δεν είναι αρκετά έμπειροι ώστε να μπορέσουν να ανοίξουν εύκολα έναν καλά φυλασσόμενο χώρο. Όσο πιο καλά φυλάσσεται ένας χώρος, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να δοκιμάσει ένας απλός κλέφτης να τον διαρρήξει. Τα ρολά ασφαλείας είναι από μόνα τους αρκετά – συνήθως – για να κρατήσουν έναν κλέφτη μακριά από το κατάστημα σας και να τον κάνουν να το σκεφτεί πολύ καλά πριν να δοκιμάσει να το παραβιάσει.

Δεν αρκεί ο συναγερμός ή οι κάμερες μου;

Ο συναγερμός και η κάμερα είναι αποτρεπτικά μέσα, πράγμα που σημαίνει ότι η παρουσία τους στην ουσία δρα σε ψυχολογικό επίπεδο και δείχνει στον υποψήφιο κλέφτη ότι ο χώρος φυλάσσεται πολύ καλά, οπότε και θα διστάσει να δοκιμάσει την διάρρηξη.

Τα ρολά όμως είναι ένα εμπόδιο, οπότε ακόμη και ο κλέφτης προσπαθήσει να μπουκάρει, θα τον καθυστερήσουν ή θα τον κρατήσουν απ’έξω. Ο συναγερμός και η κάμερα απλά θα κάνουν την παρουσία του στο κατάστημα πιο σύντομη. Εννοείται ότι αν μπορείτε να έχετε συναγερμό, κάμερα ΚΑΙ ρολά καταστήματος στην επιχείρηση σας, τότε οι περισσότεροι ερασιτέχνες κλέφτες ούτε που θα σκεφτούν να πλησιάσουν στο κατάστημα σας.

Create your website at WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: